Kasteel Cortewalle

Deze prachtige waterburcht is gelegen in een uitgestrekt park van 10 ha.

Het oudste gedeelte van deze parel in het bouwkundig patrimonium van Beveren dateert uit het begin van de 15e eeuw. De verbouwingen zijn zeer talrijk geweest.


Het kasteel werd tot 1960 bewoond, achtereenvolgens door de families Triest, Goubau en van Brouchoven-de Bergeyck. In 1966 werd het aangekocht door de gemeente Beveren en in 1971 werd het beschermd als monument. Een eerste restauratie werd uitgevoerd op het eind van de jaren tachtig. In 2007-2008 kreeg het kasteel een nieuwe facelift. Nu maakt het deel uit van het cultuurcentrum Ter Vesten.


In het uitgestrekte park bevinden zich een 18e-eeuws koetshuis met oranjerie (nu taverne-restaurant), een ijskelder en een gietijzeren hangbrug uit 1905.
Verschillende kunstwerken sieren het kasteel en park. Werken van de Beverse kunstenaars Piet Staut, Georges Staes, Alfons Van Meirvenne, Jos Hendrickx en andere zijn er te bewonderen.

De mooi gerestaureerde kamers en de huiskapel maken een bezoek de moeite waard. Als individuele bezoeker wordt u hier de eerste en derde zondag van de maand, van mei tot september, gratis rondgeleid. Een gids wacht u om 15 uur op aan de ingang van het kasteel. Voor groepen is een begeleid bezoek steeds mogelijk op aanvraag bij de dienst toerisme - tel. 03 750 15 80.


Op de zolder van het kasteel is de blikvanger het gerestaureerde Aubussontapijt (9,5 x 6 m), dat in een op maat gebouwde geklimatiseerde box onder een glazen loopvloer ligt. Op de zolder bevindt zich ook het heemkundig museum met een kantafdeling. Dit kan in de periode van einde april tot de tweede zondag van september, elke zondag bezocht worden van 14 uur tot 17.30 uur. Meer informatie hierover kan u vinden bij de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren

 

 

 

     
 
     
 

(c) -Spider-